“`html
Türkiye Ekonomisinde Yeni Dönem: Faiz İndirim Beklentileri ve Enflasyon Tahminleri
Türkiye ekonomisi, ortodoks politikalara yönelerek enflasyonla mücadelede sıkı para politikası uyguladığı bir yılı geride bıraktı. Bu süreçte, gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yılın son günlerindeki faiz kararlarına ve 2025 hedeflerine odaklandı.
Uluslararası yatırım bankaları ve varlık yönetim firmalarının ekonomistleri, TCMB’nin bu ayki faiz kararının yanı sıra, enflasyon ve büyüme öngörüleri ile 2025 Türkiye ekonomisi hakkında beklentilerini AA muhabirine aktardı.
Bank of Amerika (BofA) Merrill Lynch Türkiye Ekonomisti Zümrüt İmamoğlu, son dönemlerde gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 42’den yüzde 44-45 aralığına revize ettiklerini ifade etti.
İmamoğlu, bu revizenin büyük bir değişim olmadığını dile getirerek, “(Enflasyon gidişi) Benim için Türkiye’nin normal seyri. Yumuşak bir iniş hedeflendi ve enflasyonla mücadele, sadece para politikası ile değil, maliye ve gelir politikalarıyla da destekleniyor. Bu unsurlara baktığımızda, dikkatli bir sıkılaştırma süreci uygulandı ve sonrasında bir bekleme dönemi yaşandı. Büyüme verilerinde de teknik olarak resesyon gözlemlense de aslında yatay bir seyir izliyoruz. Ciddi bir krize girmediğimiz görülüyor.” yorumunu yaptı.
“İlk Faiz İndirimi Tahminimiz 250 Baz Puan”
İmamoğlu, TCMB’nin bu ayki ilk faiz indirimini 250 baz puan olarak beklediklerini, ancak bunun biraz altında bir düzeyde olabileceğini belirtti.
TCMB’nin faiz indirimine temkinli bir başlangıç yapmasının muhtemel olduğunu kaydeden İmamoğlu, “Aylık düzenli indirim yapma zorunluluğu yok; her şey verilere bağlı ve bu veriler sürprizler barındırabilir. Merkez Bankası, verilerine göre temkinli bir şekilde ilerleyecek ve enflasyonun düşmesini, ‘program tamamlandı’ gerekçesiyle durdurmayacak.” değerlendirmesine yer verdi.
İmamoğlu, 2025 yılı için enflasyon tahminlerinin yüzde 25, büyümenin ise yüzde 2,5 olarak beklendiğini aktardı. Enflasyonun 2026’nın sonuna doğru yüzde 15-16 seviyelerine gerilemesini öngördüklerini belirten İmamoğlu, “Yatırımcıların enflasyonun yüzde 20’nin altına inmesine güven duyduğunda, yatırımların artacağını düşünüyoruz.” dedi.
“Gevşeme Döngüsü Otomatik Olmayacak”
Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay da TCMB’nin bu ay sonunda 250 baz puan bir faiz indirimi yapmasını bekliyor.
Onay, ancak kasım ayı enflasyon verileri ve asgari ücret artışı gibi unsurlara bağlı olarak TCMB’nin daha temkinli bir yaklaşım benimseyebileceğini hatırlattı.
Onay, TCMB’nin 2025 yılı ortasında yüzde 37,5 politika faizi ve yıl sonuna doğru yüzde 30 seviyesinde, enflasyonu ise yüzde 25-26 olarak tahmin ettiğini aktardı. Bu durumun, dezenflasyon sürecinin öngörülenden daha yavaş olacağına işaret ettiğini belirten Onay, “Türk lirasının reel değer kazanımı ve maliyet baskılarındaki azalma, enflasyondaki düşüşü destekleyecektir.” dedi.
“Maliye Politikası ve Reformlar Önemli”
Onay, enflasyon ve ekonomik büyüme dengelerinin 2025 yılında daha netleşeceğini, olası faiz indirimlerine rağmen, para politikasının sıkı kalmasının ekonomik aktivite ve istihdam üzerindeki etkilerini artırabileceğini ifade etti.
“Merkez Bankası Faiz İndirimi Yapabilir”
Neuberger Berman Gelişen Ülkeler Direktörü Kaan Nazlı, yıl sonu enflasyonunun TCMB beklentisi olan yüzde 44’ü aşabileceğini belirterek, “Dezenflasyon sürecinin hızlanmasını öngörüyoruz.” dedi.
TCMB’nin bu ay 150-250 baz puan arasında bir faiz indirimi yapmasının ihtimal dahilinde olduğunu ifade eden Nazlı, “Karar, enflasyon gelişmeleri ve asgari ücret bekleyişlerine göre şekillenecek.” ifadesinde bulundu.
“Yatırımlar Bankacılık ve Otomotiv Sektörlerinde Artacak”
Nazlı, Türkiye’de bu yıl tahvil piyasasına 23 milyar dolarlık sermaye girişi olduğunu, bunun çoğunlukla kısa vadeli yatırım araçlarına yöneldiğini belirtti. “Enflasyondaki gerileme kalıcı hale gelirse, yatırımlar daha uzun vadeli araçlara yönlenecektir.” dedi.
“`