ABD’den Huawei’ye yeni darbe! Satışı yasaklanıyor

ABD Ticaret Bakanlığı, Huawei için yeni düzenlemelerin yolda olduğunu söyledi. Buna göre Intel ve Qualcomm gibi Amerikalı çip üreticilerinin Huawei’ye ürün satışı tamamen yasaklandı. Bazı özel izinler ile sağlanan 5G harici çiplerin ihracat lisanslarını iptal etti.

ABD şirketleri Huawei’ye teknoloji satamayacak

Ticaret Bakanlığı konuyla yaptığı açıklamada, Huawei’ye ihracat için verilen belirli lisansları iptal ettiğini söyledi. Ancak hangi izinlerin iptal edildiğine dair ayrıntı vermedi. Bu hamle Huawei’nin Intel işlemcili yeni MateBook X modelini piyasaya sürmesinin ardından geldi.

ABD, 2019 yılından bu yana, şirketin Çin hükümetiyle bağlantılı olduğunu iddia ederek kısıtlamalar uyguluyor. Ulusal güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek Amerikan teknolojisine erişimi kısıtlanıyor. Bu teknolojiler arasında 5G destekli yonga setleri, modem çipleri ve Google hizmetleri gibi birçok ürün bulunuyor.

Intel ve Qualcomm gibi büyük Amerikan şirketleri 5G teknolojisini desteklemeyen bazı ürünlerin tedariği için lisans almışlardı. Ancak bunların belirli aralıklarda yenilenmesi gerekecekti. Ticaret Bakanlığı ise lisansları yenilemeyerek Huawei’ye tüm satışları durdurdu.

Bu baskıya karşılık Huawei’den henüz yanıt gelmedi. Ancak ABD’nin kara listeye alması sonrasında büyük zarar gören şirketin daha da zora girmesi mümkün. Bundan sonraki süreçte sadece Çinli ortağı SMIC ile geliştirdiği veya MediaTek işlemcileri kullanabilir.

Çin hükümeti ise ABD’yi “ekonomik zorbalık” uygulamakla suçladı. Çinli teknoloji şirketlerine yönelik hamlelerin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir